Rekentools

Doelen afvinken

Rekentools

Ook bij zwemmen en/of aquasporten is een goed begin het halve werk… Gemotiveerd beginnen is meestal niet het probleem, want je hebt bepaald dat je gezonder, sterker, slanker etc. wil worden. Ook de sport waarmee je dit wilt gaan doen, heb je al gekozen en dus ben je eigenlijk al klaar om te starten.

Zwemmen of aquasporten gaat in het begin dan ook vrij goed, maar naarmate de weken verstrijken zal de motivatie afnemen. Gelukkig weet je inmiddels dat het opstellen van tussentijdse doelen (en jezelf daarvoor belonen) de motivatie hoger houdt. En onderstaande rekentools kun je daar dan ook perfect voor gebruiken.

Misschien is het even slikken wanneer je cijfers over je gezondheid te zien krijgt, maar dat is helemaal niet erg! Je gaat nu starten met je nieuwe gezondere leven en daar mag je heel trots op zijn. Cijfers zeggen niet alles!

Hoe sta je er nu voor?

Bereken je gezondheidswaarden

Bereken je Body Mass Index (BMI)

De Body Mass index (quetelet-index ) is een populaire en gemakkelijk berekening om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft of lijdt aan (extreem) overgewicht. Nadat het gewicht en de lengte zijn gemeten, kan je door de waardes in te vullen zien hoe het met je gezondheid is gesteld.

Bereken
Nl. Eng.
Uw Body Mass Index is
?
Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden.

Uitkomst van je BMI-meting:

Index (kg/m²) Interpretatie
minder dan 18,5 ondergewicht
18,5 tot 25 normaal gewicht
25 tot 27 licht overgewicht
27 tot 30 matig overgewicht
30 tot 40 ernstig overgewicht
meer dan 40 ziekelijk overgewicht

Wat zegt dit over je gezondheid?

Je Body Mass Index kun je gebruiken om je gezondheid op een gemakkelijke manier te testen. Je weet nu of je lichaamsgewicht in verhouding staat met je lengte en of je een bepaald risicogeval bent.

Hou er wel rekening mee dat dit niets zegt over de samenstelling van je gewicht. Want bestaat je lichaam vooral uit (gezond) spiermassa of juist uit lichaamsvet?
Je kunt deze test dan ook het beste combineren met andere testen.

Bereken je lichaamsvetpercentage

Met deze meting kun je jouw lichaamsvetpercentage gaan bepalen. Aangezien een te hoge vetmassa gevaarlijk is voor het menselijk lichaam, krijg je met deze meting een redelijk beeld van je gezondheid. Combineer je dit met andere testen (zoals de BMI-meting), dan wordt de uitkomst al nauwkeuriger.

Tip: je lichaamsvetpercentage kan je ook heel eenvoudig meten met een impedantie-meter. Dit lijkt op een weegschaal en je hoeft hier alleen maar op te staan.

Bereken
Nl. Eng.
Uw vetpercentage is
?
Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden.

Uitkomst van de vetpercentage meting:

Man:

Leeftijdsklasse Normaal vetpercentage
17 tot 29 jaar 15%
30 tot 39 jaar 17,5 %
40 tot 49 jaar 20 %
50 jaar en ouder 20 %

Vrouw:

Leeftijdsklasse Normaal vetpercentage
17 tot 29 jaar 25 %
30 tot 39 jaar 27,5 %
40 tot 49 jaar 30 %
50 jaar en ouder 30 %
Man staat klaar om te zwemmen

En hoe sterk ben je?

Bereken je maximale kracht

Berekenen van je maximale kracht

Met deze test kun je op een gemakkelijke manier zelf meten wat je maximale kracht is. Dus eigenlijk meet je hoe sterk je bent. Het is alleen wel een indicatie, want hoe nauwkeuriger je wilt meten des te zwaarder moet het gewicht zijn. Eigenlijk zou je dit met een gewicht moeten doen, waarmee je maximaal 1 herhaling kunt maken.

De meest nauwkeurige test kent natuurlijk risico’s en mag alleen onder deskundige begeleiding worden uitgevoerd. Bij onderstaande meting maak je met een bepaald gewicht zoveel mogelijk herhalingen. Je maximale kracht wordt zo geschat.

Bereken
Nl. Eng.
Je maximale kracht is
?
Deze berekenaars zijn gebaseerd op gemiddelden

Hoe gaat het vandaag?

Hoeveel calorieën heb je verbrand?

Bereken je dagelijkse calorieverbruik

Verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt, dan zul je gewicht verliezen. Maar ben je meer spiermassa aan het opbouwen, dan heb je ook meer energie nodig. Het is dus afhankelijk van de doelstelling of je meer of minder calorieën per dag nodig hebt.

Hoeveel calorieën je binnenkrijgt, kun je berekenen door je voedingspatroon te analyseren. Wil je ook het verbruik berekenen dan kijk je eerst naar je grondstofwisseling; dus hoeveel calorieën je in rust verbrand. Dit is afhankelijk van aspecten als je geslacht, gewicht, mate van lichamelijke activiteit etc.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog het energieverbruik bij je training. Want voor een zware training met een hoge hartslag en lange tijdsduur, moet je natuurlijk ook veel calorieën verbranden.

Bereken
Nl. Eng.
Grondstofwisseling
?
Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden.
Bereken
Nl. Eng.
Verbrande calorieën
?
Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden.

Dus schrik niet!

Je weet nu wat je kunt verbeteren